Plumber using plunger in sink We hebben het wellicht allemaal wel eens gehad: de wc zit verstopt. De verstopping kan tal van oorzaken hebben, maar duidelijk is wel dat de verstopping snel verholpen moet worden. Hoe los je dit op zonder een dure loodgieter te moeten inschakelen? We geven enkele tips!

Trek niet zomaar nog een keer door

Wc’s zijn zo gemaakt dat er in principe één vol waterreservoir in leeg gekiept kan worden zonder dat de wc overstroomt. Als je ziet dat de wc verstopt is en al het water blijft staan, trek dan niet nog een keer door. De wc zal dan immers overstromen, met als gevolg dat je in de uitwerpselen en andere viezigheid zit.

Probeer de verstopping te verwijderen

Soms zit de verstopping nog net in de hals van het toilet en hoef je er niet helemaal voor de leidingen te ontstoppen. Trek lange rubberen handschoenen aan (of doe het zonder…) en voel of je iets voelt dat de verstopping zou kunnen veroorzaken. In sommige gevallen heb je deze snel gevonden, anders vereist het wat meer ingrepen.

Probeer te ontstoppen met afwasmiddel

Soms is een verstopping nog redelijk eenvoudig te verwijderen. Je kunt het proberen door, als de pot van de wc redelijk leeg is, flink wat afwasmiddel in de pot te spuiten. Wanneer je dit hebt gedaan kiep je er een emmer heet (niet kokend heet, dan kun je de pot beschadigen) water achteraan. Het liefst vanaf een flinke hoogte, zodat het water harder neerkomt en de kans groter is dat de verstopping losschiet. Laat het nog even inwerken, en met wat geluk is je verstopping verdwenen.