ClickCease

Hoe moet ik mijn hoofdkraan afsluiten? (Stappenplan)

hoofdkraan afsluiten
Nieuws

Iedere woning in Breda heeft een hoofdkraan. Staat deze kraan open? Dan kunt u probleemloos water gebruiken. Als u de hoofdkraan afsluit, stroomt er niet langer water het leidingstelsel van uw woning in. Daarom staat deze kraan eigenlijk altijd open. Toch kan het soms handig zijn uw hoofdkraan af te sluiten. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een lekkage. Door de hoofdkraan af te sluiten, blijft de waterschade namelijk beperkt. Er wordt immers niet langer water aangevoerd. Maar hoe moet u uw hoofdkraan afsluiten? Dat vertellen wij u in deze tekst.

Waar vind ik de hoofdkraan?

Heeft u uw hoofdkraan nog nooit afgesloten? Dan weet u mogelijk ook niet waar u deze kraan vindt. Dat is begrijpelijk, want hij kan zich op verschillende plekken bevinden. In de regel zit de hoofdkraan altijd vlak onder de watermeter. Weet u waar deze meter zit? Dan heeft u de hoofdkraan waarschijnlijk snel gevonden. Is dit niet het geval? Kijk dan allereerst eens in uw meterkast. De watermeter en de hoofdkraan bevinden zich vaak in deze ruimte. Is dit bij u niet het geval? Dan zit de hoofdkraan mogelijk in de kelder of bij uw achterdeur.

Stappenplan afsluiten hoofdkraan

Nadat u hem gevonden heeft, kunt u de hoofdkraan afsluiten. Is dit de eerste keer dat u de kraan af wilt sluiten? Dan heeft u mogelijk geen idee hoe u te werk moet gaan. Om u een handje te helpen, hebben wij hier een kort stappenplan opgesteld. Hierdoor wordt de hoofdkraan afsluiten een fluitje van een cent.

Stap 1: Hoofdkraan vinden

U kunt uw hoofdkraan niet afsluiten alvorens u deze gevonden heeft. Richt u hierbij eerst tot uw meterkast. De kans is namelijk groot dat u uw hoofdkraan hier vindt. Deze zit vlak voor uw watermeter, meestal net boven de vloer. Zit hij hier niet? Kijk dan eens in de kelder of bij uw achterdeur.

Stap 2: Afsluiten hoofdkraan

De volgende stap is uw hoofdkraan afsluiten. Hoe u dit precies doet, hangt af van het soort kraan. Betreft het een knop? Dan draait u de kraan dicht. Deze knop is vaak rood, blauw of zwart van kleur. Om uw hoofdkraan af te sluiten, draait u de knop met de klok mee.

In veel woningen in Breda moet men de hoofdkraan afsluiten met een hendel. Is dit bij u ook het geval? Draai deze hendel dan altijd naar u toe. Wanneer hij haaks op de waterleiding staat, heeft u de hoofdkraan afgesloten. U moet uw hoofdkraan altijd afsluiten met de hand. Gebruik hier nooit gereedschap voor.

Stap 3: Check of de hoofdkraan echt is afgesloten

Heeft u de hoofdkraan afgesloten? Check dan altijd even of dit echt zo is. Draai hiervoor een willekeurige kraan in huis open, zoals de kraan in uw keuken. Er stroom altijd nog wat water uit, want er zit nog water in het leidingstelsel. Stopt de kraan na enige tijd met stromen? Dan is uw hoofdkraan afgesloten.

Schakel een loodgieter in

Loopt u tegen problemen aan bij uw hoofdkraan afsluiten? Laat het er dan niet bij zitten, maar schakel een loodgieter in Breda in. Hij vindt uw hoofdkraan binnen de kortste keren en sluit deze direct voor u af. Sluit u de kraan af voor een lekkage? Laat deze dan ook direct verhelpen door een loodgieter. Op deze manier hoeft u niet bang te zijn dat u binnenkort opnieuw te maken krijgt met het probleem.

Waarom kiest u voor ons?

Spoedklussen
Lekkages
Verstoppingen
Cv-ketel reparatie

Lees ook eens:

Menu
Call Now Button