ClickCease

Rol en werking van het expansievat in de cv-installatie

cv-ketel expansievat
Nieuws

Weet u wat de rol en werking van het expansievat in de cv-installatie is? Onder de cv-installatie verstaan we in dit geval het gehele circuit van de cv-ketel, de waterleidingen, de radiatoren, aangesloten kranen en het expansievat. Het expansievat is een van de belangrijkste onderdelen om gevaarlijke situaties en schade voorkomen. Bij het opwarmen van het water in de cv-ketel wordt de druk op het reeds beschreven circuit opgevoerd. Dit betekent dat de druk op leidingen groeit, evenals de kans op het knappen van de leidingen. Wist u dat het verwarmen van water ertoe kan leiden, dat het water met 3% uitzet? Vaak wordt gedacht dat water alleen uitzet, wanneer dit naar ijs wordt getransformeerd.

Samenstelling van het expansievat

Het expansievat wordt opgebouwd uit twee verschillende delen, die gescheiden worden door een membraan. In het eerste deel bevindt zich water, wat vanuit de cv-ketel afkomstig is. Het tweede deel van het expansievat wordt gevuld met een gas, wat in veel gevallen stikstof is. Een van de eigenschappen van dit gas, is het feit dat het zich makkelijk laat samendrukken. Deze eigenschap maakt het mogelijk om de druk op het circuit rond een cv-installatie stabiel te houden met het expansievat.

Werking van het expansievat

Op het moment dat de druk op het circuit rond de cv-ketel toeneemt, wordt het expansievat ingeschakeld. De toegenomen druk maakt dat het membraan zich richting het deel met gas zal bewegen. Het gas wordt hierbij samengedrukt, waardoor de druk op het circuit als geheel afneemt. In feite ontsnapt een deel van de druk op deze manier. Mocht het expansievat de druk niet voldoende kunnen verlagen, dan heeft men een alternatief: het overstortventiel. Via die automatische ventiel kan een deel van het hete water het circuit verlaten. Zo neemt de druk af en worden gevaarlijke situaties voorkomen.

Onderhoud aan het expansievat

Het is van groot belang, dat het expansievat regelmatig en op de juiste wijze wordt onderhouden. Doordat een deel van het expansievat gevuld is met gas, is het sterk af te raden om hier zelf mee aan de slag te gaan. Onze loodgieters staan voor u klaar, om u hier de helpende hand bij te bieden. Door het expansievat regelmatig te laten onderhouden, blijft deze goed functioneren en is de kans op schade of ongelukken klein. Wanneer heeft u het expansievat in uw woning voor het laatst laten onderhouden?

Waarom kiest u voor ons?

Spoedklussen
Lekkages
Verstoppingen
Cv-ketel reparatie

Lees ook eens:

Menu
Call Now Button